ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ORIZONTES TZOUMERKON HOTEL RESORT

ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Ανακαλύψτε τα αμέτρητα μονοπάτια που κρύβονται στα καταπράσινα δάση των Τζουμέρκων. Με αφετηρία τα ορειβατικά καταφύγια Μελισσουργών και Πραμάντων μπορείτε να περιηγηθείτε στην καρδιά του βουνού και να φθάσετε ως τον καταρράκτη Κεφαλόβρυσο(θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους στην χώρα με ύψος 350μ) στους γειτονικούς Μελισσουργούς. Ακόμη πλήθος άγριων μονοπατιών αλλά πάντα καθαρών και ασφαλών θα συναντήσετε και προς το Συρράκο και τους Καλαρρύτες ξεκινώντας από την πετρόχτιστη γέφυρα της Κουιάσας και φθάνοντας ως τις Πύλες του παραδείσου.

tzoumerka hiking
tzoumerka rafting

RAFTING ΣΤΟΝ ΑΡΑΧΘΟ

Ζήστε μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και αναζωογόνησης δαμάζοντας τα κρυστάλλινά νερά του ποταμού Άραχθου δίπλα στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας. Ο Άραχθος ποταμός είναι μοναδικός για την διαβαθμισμένης δυσκολίας κατάβαση που προσφέρει. Παράλληλα οι κατακόρυφες πλαγιές, οι καταρράκτες και η δυνατότητα για δροσερές βουτιές που δίνει στον επισκέπτη κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του. Οι οδηγοί που σας συνοδεύουν διαθέτουν πολυετή πείρα αλλά και όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές και εξοπλισμό. Οι καλύτερες εποχές για να το δοκιμάσετε θεωρούνται η Άνοιξη και το Φθινόπωρο λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού.

ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΕΙΑ

Η επίσκεψη και η γνωριμία με παραδοσιακούς νερόμυλους και νεροτριβές θα σας βάλουν στην φιλοσοφία και στο κλίμα της ζωής στην ύπαιθρο. Παράλληλα η πεζοπορία στο δάσος και η αναγνώριση βοτάνων και μανιταριών όπως η μαύρη τρούφα θα σας μυήσουν στα μυστικά της φύσης.

tzoumerka explore
tzoumerka bike

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΒΟΥΝΟΥ

Οι αμέτρητοι χωματόδρομοι και τα πανέμορφα μονοπάτια σας καλούν να τα ανακαλύψετε. Με τη συνοδεία έμπειρων οδηγών αλλά και μόνοι σας με τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορείτε να περιηγηθείτε στα καταπράσινα δάση των Τζουμέρκων σε χαμηλό υψόμετρο έως τα 1400 μέτρα.

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΗΠΙΝΑΣ ΚΑΙ ΒΥΛΙΖΑΣ

Στο δρόμο για τους Καλαρρύτες θα αντικρίσετε το πολύ γνωστό και ιστορικό μοναστήρι της Κηπίνας. Χτισμένο το 1212 είναι το εντυπωσιακότερο των Τζουμέρκων καθώς είναι σφηνωμένο σε έναν κατακόρυφο βράχο που δυσκολεύεται να το εντοπίσει. Η ξενάγηση μέχρι τις εσωτερικές βαθιές σπηλιές του μπορεί να γίνει από έμπειρο οδηγό της περιοχής. Αντίστοιχα στο χωριό Ματσούκι και αφού περπατήσετε στο λιθόστρωτο 2χλμ μονοπάτι θα βρείτε το μοναστήρι της Βύλιζας που εκτός από τα ξυλόγλυπτα τέμπλα και τις ιδιαίτερα παλιές αγιογραφίες προσφέρει θέα παρατηρητηρίου λόγω της θέσης του.

tzoumerka monasteries
tzoumerka caves

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΣΠΗΛΑΙΑ

Το μουσείο σύγχρονης τέχνης ‘Θεόδωρος Παπαγιάννης’ στο χωριό Ελληνικό που φιλοξενεί έργα του φημισμένου γλύπτη, καθώς και το εργαστήριο-έκθεση στο χωριό Τσόπελα του ‘Γιώργου Πολύζου΄που σχεδιάζει και κατασκευάζει κοσμήματα και αρχαία μουσικά όργανα μοναδικής καλαισθησίας αποτελούν κέντρα πολιτισμού και γνωριμίας με την περιοχή και τις αξίες της. Ακόμη το τουριστικά πλέον αξιοποιημένο σπήλαιο Ανεμότρυπα στην Πράμαντα με σταλαγμίτες και την λίμνη στο εσωτερικό του σε γκρι αποχρώσεις δίνουν μια διαφορετική όψη της ομορφιάς του τόπου.

ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΚΙ

Πεζοπορικές διαδρομές έντονης δυσκολίας και απαιτήσεων στις κορυφές των Τζουμέρκων με την συνοδεία έμπειρων οδηγών βουνού και κατάλληλου εξοπλισμού για να ανακαλύψετε την δύναμη του βουνού και την δική σας. Παράλληλα κάθε χειμώνα και για λίγες ημέρες διοργανώνεται από έμπειρους οδηγούς και εκπαιδευτές αλπικό σκί στις χιονισμένες φυσικές πλαγιές των Τζουμέρκων για μυημένους. Μπορείτε να πάρετε μέρος αλλά και να παρακολουθήσετε μόνο.

tzoumerka ski
tzoumerka archery

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ-ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ

Σε ειδικά διαμορφωμένο και εξοπλισμένο χώρο στο κέντρο άθλησης της περιοχής μπορεί ο καθένας ασχέτως ηλικίας να δοκιμάσει τις ικανότητες του πάντα με ασφάλεια και με την σωστή καθοδήγηση των προπονητών του κέντρου.

Σημεία Ενδιαφέροντος


 • Σπήλαιο Ανεμότρυπας
  tzoumerka
 • Μονη Κηπίνας
  tzoumerka
 • Καταρρακτης Κρυοπηγή
  tzoumerka
 • Μονή Αγ.Παρασκευής
  tzoumerka
 • Καλαρρύτες
  tzoumerka
 • Συρράκο
  tzoumerka

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Η περιοχή των Τζουμέρκων προσφέρει αρκετές διαδρομές μέσα απο τις οποίες, οι επισκέπτες, μπορούν να ανακαλύψουν τις ομορφιές του τόπου και τα μοναδικά τοπία που κρύβουν τα δάση και τα βουνά.

Κάποιες από αυτές ακολουθούν παρακάτω. Πατώντας στις φωτογραφίες θα μπορέσετε να δείτε τις διαδρομές.

Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε για κάθε διαδρομή, τα αρχεία για GPS συσκευές. (To συμπιεσμένο αρχείο .rar περιέχει: για GPS γενικής μορφής .gpx για Garmin GPS .gpb και Google Maps .xml)


1) Μελισσουργοί - Καταρράκτης


2) Μελισσουργοί - Σπηλιά Κατσαντώνη


3) Ορίζοντες Τζουμέρκων - Αγία Παρασκευή


4) Καταφύγιο - Αγία Παρασκευή


5) Αγία Παρασκευή - Σπηλιά Κατσαντώνη


6) Καταφύγιο - Καταρράκτης

 

Κατεβάστε τις διαδρομές σε pdf    Κατεβάστε τις διαδρομές σε KML για GOOGLE EARTH


Επισκεφθείτε επίσης www.my-route.gr  &  WikilocΠροσοχή:

Οι πεζοπορίες σε όλες τις διαδρομές θα πρέπει να γίνονται με την καθοδήγηση έμπειρων οδηγών και θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Όλες οι παρακάτω πληροφορίες είναι καθαρά ενημερωτικές. Συμβουλευτείτε επίσης τους επίσημους χάρτες και διαδρομές των Ορειβατικών συλλόγων 'Αρτας και Ιωαννίνων.TOP